У водіїв, які їздять «по навігатору», зменшується мозок

Учені з’ясували, що у водіїв, які часто користуються навігаторами, зменшуються деякі відділи мозку.

Дослідники з Університетського коледжу Лондона спочатку сканували мозок 79 стажерів транспортних компаній перед тим, як ті приступили до заучування автомобільної карти британської столиці. В середньому воно займає три-чотири роки, адже ліцензований таксист повинен знати чи не кожен будинок на кожній з 25 тисяч лондонських вулиць.

Потім мозок був просканований ще раз вже після того, як майбутні таксисти здали іспит на знання міста. У тих, хто правильно відповів на всі питання, вчені зафіксували збільшення гіпокампу. У тих, хто «завалив» іспит, подібних змін в мозку виявлено не було.

Що стосується водіїв, які орієнтуються по навігатору, то у них спостерігається зворотний процес – ця частина мозку зменшується. Використання гаджета вимикає гіпокамп, який потрібен для моделювання в голові різних маршрутів.

Гіпокамп – частина мозку, яка, серед іншого, відповідає за просторову пам’ять і навігацію. Якщо цей відділ функціонує з порушеннями, то люди можуть не згадати, де вони були і як їм дістатися до місця призначення. Втрата орієнтації на місцевості є одним з найбільш поширених симптомів амнезії.


Не пропустіть