Іноземців змусять платити за проїзд українськими дорогами

Міністерство інфраструктури України планує наступного року підготувати законопроект, що передбачає введення оплати за проїзд дорогами України для вантажних автомобілів з іноземною реєстрацією.

«Є ідея реалізувати платний проїзд дорогами України для вантажних автомобілів з іноземною реєстрацією. Це досить поширена в Європі практика. Ми плануємо підготувати відповідний законопроект у 2020 році», – повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

Також, за словами міністра, в опрацюванні перебувають документи щодо концесії автодоріг Львів-Стрий, Львів-Тернопіль, Львів-Краковець, Біла Церква-Київ і Велика окружна Києва.

«Я сподіваюся, що у нас уже до кінця березня будуть детальні прорахунки, зроблені спільно зі Світовим банком щодо можливостей концесії низки автодоріг… Але ви маєте розуміти, що на відміну від концесій портів у цьому випадку зобов’язання держави набагато вищі. Ми маємо гарантувати певний транспортний потік на зазначених напрямках, а також компенсувати його відсутність для того, щоб інвестор міг спокійно повернути витрачені кошти в разі його нестачі», – зазначив Криклій.

Він також наголосив, що у випадку з концесійними проектами щодо автодоріг діяти потрібно дуже акуратно, щоб не допустити суттєвих компенсаційних виплат і працювати лише з прибутковими проектами.

Як повідомлялося, на думку громадської організації «Офіс ефективного регулювання» (BRDO), для створення якісних доріг в Україні необхідні прозорі процеси, належний контроль, конкуренція та інвестиції в розмірі 5 трлн грн.

Раніше Криклій зазначав, що вважає за можливе запуск перших проектів із концесії автодоріг у 2020 році.


Не пропустіть