Карантин обвалить ринок автомобільного пального в Україні, – експерт

Через карантин споживання палива в Україні впаде на 20-30%, такий висновок оприлюднили експерти консалтингової групи “А-95”, проаналізувавши тенденції на ринку в першому кварталі поточного року.

У повідомленні зазначено, що в першому кварталі 2020 року баланс ринку нафтопродуктів України почав зниження, “яке буде прогресувати у зв’язку з введенням карантину”, пише 112.ua.

Так, баланс дизельного палива в першому кварталі 2020 р. склав 1,387 млн т, що на 1,5% менше, ніж за аналогічний період 2019 р. (1,408 млн. т). Наголошується, що це перший випадок зниження квартального балансу ринку з 2015 р.

Окрім того, імпорт дизпалива скоротився на 3%, до 1,196 млн т. Основним імпортером залишається все так само Російська Федерація, їй належить 41% балансу українського паливного ринку. Внаслідок перебоїв з постачанням сировини з РФ знизилося постачання нафтопродуктів з Білорусі, його частка в балансі ринку впала з 35% до 19%.

“Якщо в І кварталі спостерігалося тільки зниження споживання ДП і переважно в промисловому сегменті через уповільнення темпів зростання економіки, то в другому кварталі зниження споживання прискориться і пошириться на всі марки нафтопродуктів в зв’язку з карантином. Ми очікуємо, що продажі моторних палив знизяться щонайменше на 20–30% і будуть залежати від перебігу епідемії”, – заявив директор “Консалтингової групи А-95” Сергій Куюн.