Помер автор дизайну культового Ford Mustang (Фото)

Великого імені в історії автомобільної промисловості більше немає: Гейл Хальдерман, чоловік, який записав перші рядки легендарного Ford Mustang, помер у віці 87 років після нетривалої боротьби з раком печінки.

На початку 1960-х років Ford працював над новою моделлю, яка особливо сподобалася молодим і спортивним покупцям. Вона виявилась прелюдією до однієї з найбільших ікон в історії американського автопрому: Mustang. Під керівництвом Лі Якокка був розроблений план появи новачка, і різні співробітники (включаючи Хальдермана) приступили до роботи. Імовірно в своєму будинку за кухонним столом, Хальдерман намалював кілька автомобілів влітку 1962 року. Якокка дуже сподобався один з цих нарисів, і він став «виграшним» дизайном.

Цей дизайн в кінцевому підсумку багато в чому буде пов’язаний з тим, що стало першим Ford Mustang. Мало того, що основні лінії Mustang залишилися такими ж, як дизайн Хальдермана, вид збоку і задні ліхтарі, що складаються з трьох частин, є ексклюзивними. Ford Mustang Concept II 1963 року найкращим чином втілював перші начерки дизайнера, і це ясно показує, що Ford вже був близький до остаточної виробничої версії Mustang. Хальдерман також працював над версією Fastback з декількома колегами без відома Якокка.

Хальдерман в кінцевому підсумку побудував тривалу кар’єру в Ford. Він працював там в цілому 40 років і грав головну роль в створенні різних конструкцій. Пропрацювавши в відділі вантажних автомобілів Ford, Хальдерман став керівником дизайн-студії Lincoln і Mercury. Зокрема, Lincolns Continental Mark VI, VII і VIII був розроблений під його пильним наглядом. Проте, Хальдерман запам’ятався як людина, що стоїть за зовнішністю Mustang.

Після відходу на пенсію американець заснував музей в сараї рідного дому, де він на додаток до колекції автомобілів також виставляв ескізи дизайну колег і протеже. Це майже стало місцем паломництва для шанувальників Ford Mustang, куди і Хальдерман часто приходив поговорити і розповісти про свою роботу.


Не пропустіть