Штраф Укртрансбезпеки є незаконним: юрист звернув увагу на цікаву деталь

Штраф Укртрансбезпеки, винесений пізніше 2-х місяців, є незаконним.

Як повідомляє Дорожній адвокат, за перевищення вагових норм вантажів перевізник може отримати штраф в розмірі від 8 500 грн. до 34 000 грн. Однак часто такий штраф можна скасувати з формальних причин.

Відповідно до абз.1 п.25 Порядку здійснення державного контролю на автомобільному транспорті від 08.11.2006 №1567 справа про порушення законодавства про автомобільний транспорт розглядається не пізніше двох місяців з дня його виявлення.

Отже, Порядком чітко передбачено 2-х місячний строк накладення штрафу. Даний строк обчислюється з дати фактичного здійснення габаритно-вагового контролю.

При цьому, законодавством не передбачено продовження цього строку, незважаючи на жодні обставини!

На практиці строк винесення постанови затягується, зокрема, через передання справи з управління Укртрансбезпеки, яке проводило зважування, до управління за місцем знаходження перевізника, через карантин, через відсутність уповноважених осіб на місці, через неотримання перевізником повідомлення про розгляд справи тощо. Як наслідок, Укртрансбезпека виносить постанову із простроченням дозволеного строку на винесення постанови. Це є підставою для скасування штрафу.

При цьому, не важливо чи фактично було перевищення вагових параметрів, оскільки формально порушено процедура застосування штрафу!

Зокрема, Полтавський окружний адміністративний суд при розгляді справи за позовом перевізника виявив, що постанова про застосування адміністративно-господарського штрафу була винесена з пропущенням законодавчо визначеного двомісячного строку. Тому суд зробив висновок, що така постанова є протиправною і підлягає скасуванню (Справа №440/180/20). Такі справи непоодинокі.

Тому, якщо Укртрансбезпека винесла постанову про застосування адміністративно-господарського штрафу, перевізнику передусім слід ретельно звірити чи винесена постанова протягом дозволеного двохмісячного строку. У інакшому випадку така постанова є незаконною та підлягає скасуванню.


Не пропустіть