Автоексперт розповів, чи врятує маскування номерів від камер автофіксації

В мережі є чимало лайфхаків, як «засекретити» номер свого автомобіля від камер автоматичної фіксації порушень ПДР. Особливо це популярно зараз, коли нова система запрацювала і на наших дорогах.

Чи дійсно подібні «девайси» допомагають приховати номерний знак автомобіля від системи відеофіксації? З цим питанням «ФАКТИ» звернулися до автоексперта Романа Ніколаєнка.

За його словами, «народні умільці» радять наносити на держномер машини звичайний лак для волосся. Нібито він не дозволяє камері відеоспостереження розрізнити номер автомобіля. Метод нанесення лаку для волосся на номери автомобілів далеко не новий. Практикувати його почали в країнах Європи ще кілька десятиліть тому. Прихильники методу стверджують, що лак для волосся робить цифри і букви невиразними для системи відеоспостереження, так як номер відображає світло. За їх запевненням, «лакований» номерний знак візуально не відрізнявся від звичайного, а значить, співробітник дорожньої поліції не може пред’явити водієві ніяких претензій.

Втім на думку експерта, сенсу в нанесенні лаку для волосся на номерні знаки авто немає. Сучасне обладнання з імовірністю 95 відсотків розпізнає цифри і букви на знаку. Так що даний метод на сьогодні абсолютно даремний.

«Сучасна апаратура працює майже без збоїв, обдурити її практично неможливо, в цьому вже переконалися європейські водії. Звідси запитання – навіщо платити гроші якимось шахраям, чи не краще просто не перевищувати швидкість?», – каже Ніколаєнко.


Не пропустіть