Хто і скільки буде платити за проїзд дорогами

Перші платні дороги в Україні можуть з’явитися за три-чотири роки.

Як пише mind.ua, плата буде стягуватися не з усіх автомобілів, а лише з вантажівок вагою від 12 тон і більше. І не за проїзд усіма дорогами, а винятково шляхами, які перебувають у нормативному стані. Наразі таких доріг близько 12 000 км. Загалом в Україні приблизно 170 000 км доріг.

Тобто спрацьовуватиме принцип справедливості – ви сплачуєте збір за користування лише якісними дорогами.

А якщо держава захоче збільшити мережу доріг, за проїзд якими треба буде сплатите збір, то вона спочатку повинна модернізувати шляхи. Тобто уряд буде сам безпосередньо зацікавлений в збільшенні мережі якісних доріг.

В той же час бізнесу не треба хвилюватися. Очікується, що вартість проїзду складатиме орієнтовно 3 грн за 1 км. Це значно менше, ніж підприємці витрачають на ремонт власного транспорту у зв’язку з поганою якістю доріг. Точну вартість збору буде встановлювати Кабінет міністрів.

Крім того, спочатку цей збір треба буде сплачувати тільки іноземним перевізникам, які здійснюють транзитні перевезення територією України. Коли ця вимога буде розповсюджуватися на українських перевізників – визначатиметься через років 5, коли основна мережа доріг буде повністю оновлена.


Не пропустіть