Експерт розповів, яка відповідальність повинна бути для нетверезих водіїв

Експерт з конституційного права Богдан Бондаренко зазначив, що влада повинна забезпечити принцип невідворотності покарання при притягненні до відповідальності нетверезих водіїв.

Про це повідомляє Слово і Діло.

«Кримінальна відповідальність як за злочин невеликої тяжкості може вирішити це питання. Це може бути. Може бути і середня тяжкість, але при цьому потрібно розуміти, що сам факт високих санкцій і висока кримінальна відповідальність не вирішують самого питання. Для цього потрібно, щоб звинувачення було доведено до вироку, а високі санкції можуть це ускладнювати», – сказав Бондаренко.

Юрист зазначив, що в цьому питанні необхідно дотримуватися балансу.

Експерт пояснив, що законодавці повинні врахувати те, щоб не ускладнити сам механізм притягнення до відповідальності.

«Проблема не в тому, якою має бути відповідальність – кримінальною чи адміністративною. Треба забезпечити принцип невідворотності покарання. Якщо ми беремо це за основу, то ми бачимо, що велика кримінальна відповідальність з високими санкціями сьогодні не працює, тому що велика тяжкість злочину ускладнює процес для органів державного обвинувачення, органів державного розслідування і виходить так, що ці справи не доводять до вироків судів. Є варіант того, щоб ці категорії правопорушень залишалися в розрізі того, що зараз стало кримінальним проступком, тоді спрощується процес залучення до відповідальності і простіше реалізувати принцип невідворотності покарання , – додав Богдан Бондаренко.

Нагадаємо, Зеленський підтримав посилення покарань за п’яне водіння.


Не пропустіть