В Україні дозволять розбавляти бензин: що треба знати водіям

У середу, 30 червня, Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроект, який передбачає обов’язкове використання біопалива в Україні.

Документ під назвою «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту» (№356-д від 05.11.2020). спрямований на імплементацію положень Директиви Європейського Парламенту та Ради 2009/28/ЄС від 23 квітня 2009 року. Йдеться про поступовий перехід до енергії, виробленої з відновлюваних джерел.

Документ визначає обов’язковий вміст рідкого біопалива (біокомпонентів) у всіх обсягах бензинів з 1 травня 2022 року не менше 5% при абсолютної похибки ± 0,5%.

Не будуть розбавляти лише бензини з октановим числом 98 і вище, а також той, що поставляється для потреб Міністерства оборони, Державного резерву та для створення мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів.

Як відомо, чимало автомобілістів скептично ставляться до біопалива, мовляв, спирт – «це не пальне». Втім до бензинів додають не харчовий спирт, а неочищений, з великою кількістю сивушних масел, зневоднений. Тобто це спеціальний технічний спирт.


Не пропустіть