Названо країну, де майже перестали купувати бензинові автомобілі

Частка ринку електромобілів в Норвегії стала найвищою в світі, і це дає нам уявлення про те, що станеться на інших ринках.

Ринкова частка автомобілів з дизельним або бензиновим двигунами в цій скандинавській країні скоротилася в цьому році вдвічі в порівнянні з показниками 2020 року і становить зараз 10%. Це означає, що з кожних 20 нових проданих з початку цього року машин в Норвегії тільки 2 припадають на машини з ДВЗ (по одній на бензині та на дизелі), решта 18 — це електрокари або гібриди.

Відчутні податки на автомобілі на викопному паливі, введені урядом, і розвиток інфраструктури електротранспорту роблять електромобілі все більш конкурентноспроможними у Норвегії. У підсумку на цьому ринку частка EV більше, ніж в будь-якій іншій країні світу. У 2020 продажі нового повністю електричного особистого автотранспорту досягли рекордного показника в 54%. А в 2021 Норвегія, ймовірно, встановить за цим показником новий рекорд.

Судячи з останніх даних, продажі нових електромобілів в країні склали 64,1% в липні і 58% ринкової частки — за всі місяці 2021 року. При цьому частки дизельних і бензинових машин скоротилися більш ніж удвічі: за перші сім місяців 2020 вони становили 11,5% і 10,4%, відповідно, а за той самий період в 2021 — вже всього по 5%. Тобто з кожних 20 нових проданих з початку цього року машин в Норвегії тільки 1 машина на бензині і ще 1 на дизелі, решта 18 — це електрокари або гібриди.

В абсолютних значеннях в липні в Норвегії стало на 2 895 більше гібридів і на 6 731 більше чистих електромобілів.

Слід підкреслити, що всі електромобілі в Норвегії імпортні, тож статистика від місяця до місяця залежить від термінів поставок нових машин. Так, в липні майже 900 норвежців отримали замовлені раніше Ford Mustang Mach-E. Крім того, норвежці охоче купували в липні кросовер VW ID.4, Audi e-tron, Mercedes-Benz EQS і Nissan Leaf.

Ось легкові автомобілі в Норвегії, які найбільше продавалися у липні 2021 року:

Норвегія заборонить продаж нових машин на бензині й дизелі вже зовсім скоро — у 2025 році. Це найжорсткіший термін переходу на електротранспорт з усіх країн світу. А в 2026 році авіакомпанія Wideroe, британський виробник Rolls-Royce та італійська авіабудівна компанія Tecnam планують реалізувати в країні перші польоти на повністю електричних літаках P-Volt. Літак буде перевозити 11 пасажирів і літати по маршрутах у кілька сотень кілометрів.

Джерело hightech.plus

Не пропустіть