Де кращі і рівніші дороги – в Європі чи Америці

У приклад нашим дорогам завжди ставлять інфраструктуру Європи з її ідеальним асфальтом. Але і в США дороги нітрохи не гірше, при цьому технології в цих країнах використовуються різні. Так до чого ж прагнути?

У США люди набагато більше користуються автомобілями, коли в Європі намагаються обмежити поїздки на машинах. Навіть короткі відстані в 1,5 км американці долають на автомобілях. Звідси і головна відмінність: у США дороги набагато більш різноманітні і розгалужені, ніж в Європі. Американські дороги побудовані в різні часові проміжки і відрізняються по завантаженості, тому одні порадують гладкістю, а інші змусять зіткнутися з тріщинами і ямами.

В Європі транспорту набагато менше, тому менше доріг. За ними легше стежити і підтримувати хороший стан асфальту. У США набагато більше потік транспорту, часто важкого, тому дороги руйнуються набагато швидше і не завжди їх вчасно ремонтують.

Також різниця в терміні експлуатації асфальту в різних країнах. Так, європейські дороги розраховані на 40 років користування, тобто укладають їх на совість. У Штатах в пріоритеті дешевизна і швидкість, тому асфальт кладуть швидко, але ненадовго. Це пов’язано з високим темпом життя людей, які жодного дня не можуть обійтися без поїздок.

Природно, вона й технологія будівництва. В обох випадках використовуються бульдозери, але в Європі земляні роботи зазвичай мають глибину 1,5-1,8 м, що вдвічі перевищує середній показник по США. Європейці більше витрачають грошей на проектування полотна, стійкого до морозів і має відмінний дренаж, щоб асфальт служив довше. В Америці витрати набагато менше, але якість гірша, адже в пріоритеті стоїть сама можливість кудись пересуватися, а не комфорт.

В даний час американські інженери впроваджують нові способи поліпшення доріг. Одна половина побудована з модифікованого асфальту, інша – з бетону. Але обидва матеріали постійно поліпшуються, постійно шукаються нові рішення. Хоча на тлі всієї маси магістралей роботи належить ще дуже багато.

Джерело uamotors.com.ua

Не пропустіть