Юрист прокоментував законність нерозмитнених євроблях в Україні

Власник автомобіля на єврономерах, який ввезений в Україну і використовується без процедури розмитнення, за великим рахунком порушує закон. Таким чином, можна сказати, що власники євроблях вимагають від держави невиконання закону, що регламентує ввезення в країну автомобілів з іноземною реєстрацією.

Про це в коментарі ГолосUA розповів адвокат, старший партнер адвокатської компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець.

«Власники євроблях, згідно з чинним законодавством, повинні проводити розмитнення авто. Якщо вони цього не роблять, то порушують закон. Мені, як платнику податків, не подобається, що люди, які ввозять в Україну авто з порушенням закону, намагаються «горлом взяти пільги» – проводять акції протестів, вимагають зняти з них відповідальність за сплату податків, і доводять, що їм дуже потрібні машини», – говорить юрист.

Р.Кравець додав, що автомобілі на єврономерах при розмитненні, зрозуміло, вимагають витрат, але два роки досить, щоб знайти гроші або на продаж авто, або на його розмитнення.

«Багато з цих авто не відповідають ні нормам єкології, ні нормам безпеки. У мене питання: чому комусь дозволяють не платити податки і користуватися євробляхамі? Нагадаю, що ця ситуація з євробляхами триває вже другий рік. Той, хто хотів, уже давно розмитнив», – вважає експерт.

Відзначимо, з 15 червня 2021 року в Україні введено в дію нові правила пільгової розмитнення “євроблях” згідно із законами № 1403-IX та № 1402-IX, які вносять зміни в модель оподаткування автомобілів. Зміни будуть чинні п’ять місяців.

Йдеться про розмитнення автомобілів, які порушили митне законодавство і були ввезені в Україну до 31.12.2020 року. З 10 листопада 2021 року пільги перестануть діяти для всіх українців, окрім тих, хто був в зоні АТО/ООС і має документальне підтвердження цього, для них пільги будуть діяти до 8 лютого 2022 року.


Не пропустіть