Вартість китайських електрокарів стрімко падає

Китайські електричні автомобілі, вартість яких і так падає останні кілька років, стали набагато дешевшими за європейських конкурентів. Іноді різниця у ціні подвійна.

Більшість японських автокомпаній намагається просунутися на масовому ринку, при цьому адаптуючи раніше створені на ДВЗ моделі під електричні силові установки, повідомляє видання «Китайські автомобілі», посилаючись на Jato Dynamics. Це дозволяє розширити клієнтську базу. За останнє десятиліття ціни на електрокари впали майже вдвічі (-47%), але якщо брати повнорозмірні моделі, то середня вартість скоротилася у 2,75 рази з початку 2011 року.

У Китаї найпопулярнішими за продажами є малі міські електрокари (їх вибирають ~40% споживачів), і їхня середня вартість дорівнює 6,7 тисяч євро. Так, найпопулярнішим електромобілем є Wuling Hongguang Mini EV; Нещодавно компанія Chery представила схожу модель. За перші 3 квартали цього року зростання продажів китайських електрокарів склало 190%. Усього за 9 місяців у Китаї було продано 1,8 мільйона електричних моделей, що дорівнює 12,4% від загального обсягу продажів.

Електричний автомобільний сегмент має такий успіх завдяки уряду КНР. Каталізатором для цього сегмента став міністр науки та технологій Китаю Вань Ган, який якийсь час тому був інженером в Audi. Для нього пріоритетом стало витіснення іномарок з авторинку та очищення повітря.

У КНР із 2009-го успішно розвивається програма зниження вуглекислого газу. Держава також виділяє різні субсидії автовиробникам, через що випуск машин стабілізувався, а вартість їхньої продукції стала падати.


Не пропустіть