Бензин та дизель знову додадуть у ціні: водіям в Україні доведеться затягнути пояси

Експерти прогнозують, що в Україні може бути дефіцит бензину та дизельного палива, що спричинить зростання цін.

На думку експерта Артема Куюна, вартість палива в основному диктується загальносвітовою кон’юнктурою нафтового ринку.

«З державним регулюванням все просто: бачимо ціну палива в Європі та рахуємо його з доставкою в Україну. Ринок і жив до регулювання, ні більше, ні менше. Там зараз видно зниження, ймовірно, буде ще трохи. Далі – залежно від світової кон’юнктури», – сказав експерт.

У той же час, гендиректор компанії «Прайм» Дмитро Леушкін дає менш оптимістичні прогнози щодо вартості бензину.

«Газ дуже дорогий у всьому світі — тисячу доларів за тисячу кубів. Ціна практично однакова у всьому світі. Якщо нафту перерахувати на газ, то вийде, що похідні з нафти вдвічі вигідніші. Таким чином, газова світова паніка ризикує дуже підняти ціни на бензин на заправках. Це ж як судини, що сполучаються», – сказав він.

На думку Лєушкіна, за песимістичним сценарієм вартості нафти в середньостроковій перспективі може зрости до ста доларів за барель із нинішніх 80 доларів. У такому разі вартість бензину в Україні підніметься з нинішніх 32 гривень до 45 гривень за літр.

Держрегулювання цін:

14 травня 2021 року Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою до закінчення карантину запровадив державне регулювання цін на бензин та дизельне паливо.

Згідно з документом, встановлені рівні торгової надбавки до середньої ціни дизельного палива не вище 7 грн за літр та бензину – не вище 5 грн за літр.

Здійснювати розрахунки зобов’язали «Нафтогаз України», який має їх надавати Міністерству економіки не пізніше 3 числа кожного місяця. Середні ціни на бензин та дизпаливо мають бути оприлюднені до 5 числа кожного місяця.
15 листопада 2021 року Мінекономіки знизило граничні ціни на бензин та дизпаливо.


Не пропустіть