Власників деяких авто в Україні тепер штрафуватимуть по-новому

Влада України планує переглянути штрафні санкції щодо автовласників, чиї транспортні засоби, що працюють на газу або альтернативному паливі, не пройшли відповідного оформлення встановленого обладнання. У ВР України пройшов реєстрацію закон за номером 6379, який передбачає зменшення покарання за порушення у переобладнанні ТЗ з метою його експлуатації на газовому паливі.

Ініціаторами цього законопроекту є група депутатів партії “Слуга народу”, повідомляє Avtosota. Документ було вперше зареєстровано та подано до ВРУ другого грудня поточного року. На даний момент закон перебуває для ознайомлення у депутатів. Потім він має пройти два читання і, зрештою, якщо набере потрібну кількість голосів, буде підписано Президентом країни.

Розмір штрафу

Якщо детальніше, то цим законом пропонується покарання у вигляді штрафу у розмірі 170 гривень, а за повторне порушення, вчинене протягом року сума збільшиться до 340 грн.

На сьогоднішній день за порушення в оформленні ГБО законом передбачено покарання у вигляді грошового штрафу у розмірі 340 гривень. Це також стосується несправного газобалонного обладнання та оформлення його таким, що не відповідає стандарту.

Якщо автовласник порушує закон повторно, то він може бути позбавлений можливості керувати автомобілем на строк 3-6 місяців або підлягає адміністративному арешту на 5-10 діб.

Новими змінами також передбачено прописати окремим пунктом у статті 121 КУпАП відповідальність за порушення експлуатації ТЗ, обладнаного газобалонною установкою.

Причини зміни закону

Як пояснюють депутати, необхідність такого законопроекту зумовлена ​​популярністю використання альтернативного палива в Україні, особливо газового. Також переобладнання транспортного засобу та оформлення необхідних документів несуть у собі додаткове фінансове навантаження на автовласників.


Не пропустіть