Українським водіям хочуть підвищити штрафи за зношені шини

В Україні пропонують суттєво посилити покарання за їзду на зношених шинах – збільшити штрафи, а у разі повторного порушення – позбавляти водійського посвідчення. Відповідний законопроєкт подано на розгляд у Верховну Раду.

Текст законопроєкту №6462 опубліковано на сайті Верховної Ради. Його відправлено на розгляд Комітету та вже надано для ознайомлення.

Авторами “Проєкту Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за керування транспортним засобом, обладнаним шинами з порушенням установлених законодавством вимог”, стала група з 28 народних депутатів.

На думку експертів, багато аварій в Україні відбувається через “лису гуму”, а також через те, що водії вчасно не перевзувають автомобілі. Нагадаємо, що після страшної аварії в Чернігові, внаслідок якої загинуло 13 людей, однією з причин трагедії називали поганий стан шин на вантажівці. Але звіт про результати розслідування буде подано до Кабміну наступного місяця.

В Україні правилами дорожнього руху забороняється керування автомобілем із висотою малюнка протектора шин меншою ніж:

  • 1,6 мм для легкових автомобілів та вантажівок масою до 3,5 т;
  • 1,0 мм для вантажних автомобілів масою понад 3,5 т;
  • 2,0 мм автобусів;
  • 0,8 мм мотоциклів та мопедів.
  • Також заборонено керувати автомобілями з шинами різних моделей із різними малюнками протектора, з пошкодженнями, порізами тощо.

    Але штрафи в Україні за це дивовижно низькі, зважаючи на важкість наслідків ДТП, до яких це може призвести – згідно зі ст. 121 КУпАП всього 340 грн, а у разі ст. 121-2 – 680 грн.

    “Зазначений розмір штрафу потребує суттєвого збільшення, оскільки об’єктивно не здатен зупинити вчинення адміністративного правопорушення через малозначність. Водієві повинно бути економічно невигідно платити великі штрафи, які можна спрямувати на покращення технічного стану транспортного засобу, та тим самим запобігти вчиненню адміністративного правопорушення”, – коментують автори законопроєкту.

    Для порівняння, у Великої Британії покарання за керування з шинами із нижчою від встановленої законом глибини протектора – штраф у розмірі до 2500 фунтів стерлінгів і три штрафні бали за шину. Тож за чотири колеса ви можете заплатити 10 тисяч фунтів стерлінгів. Це майже 360 тисяч гривень.

    Як пропонують карати порушників?

    Ініціатори законопроєкту пропонують доповнити КУпАП новою статтею 121-3, яка передбачає окрему відповідальність за керування водієм вантажного авто або автобуса зі зношеними шинами накладенням штрафу у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів – 8,5 тисячі грн, а за повторне порушення – позбавляти права керування ТЗ терміном від пів року до 1 року.

    Джерело uamotors.com.ua

    Не пропустіть