Україна створить запас палива на кілька місяців, який неможливо буде знищити

Україна створить додатковий стратегічний запас палива на кілька місяців уперед, який неможливо буде знищити. Про це заявив на брифінгу заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма, передає УНН.

“Буде створено додатковий стратегічний запас, який неможливо буде розбомбити та знищити, який створить стабільність та наявність нафтопродуктів на найближчі місяці”, – зазначив Шурма.

За його словами, наразі обсяги імпорту відповідають темпам щоденного споживання бензину та дизпалива в країні, а обсяги імпорту із західного кордону збільшено вп’ятеро порівняно з показником 1,5-місячної давності.

Він також нагадав, що російські війська розбомбили Кременчуцький НПЗ і десятки нафтобаз, а також перекрили можливість постачання палива Чорним морем. Крім того, наявні можливості постачання з Європи до останнього часу були не готові до задоволення потреб України, фактичне споживання якої бензину, дизпалива та зрідженого автогазу раніше становило близько 1 млн тонн на місяць.

“Тому сьогодні нам фактично з нуля доводиться відновлювати всю структуру постачання нафтопродуктів через наші західні кордони та наших західних партнерів”, – додав представник ОП.

28 квітня у столиці, а згодом і по всій країні, виник дефіцит пального на АЗС. Автомобілісти по кілька годин стояли у чергах для того, щоб заправити авто. АЗС відпускають обмежену кількість пального – від 10 до 20 літрів, також наявні не всі марки бензину та на більшості заправок відсутнє дизельне пальне.

1 травня Кабінет міністрів ухвалив рішення про підвищення граничного рівня торговельних надбавок, які нараховуються до середньої вартості 1 літра палива.

Так, зокрема, граничний рівень надбавок за літр дизпалива було підвищено з 5 до 7 гривень з урахуванням ПДВ, бензинів автомобільних – з 4,55 до 6,50 гривень з урахуванням ПДВ.

Зміни внесені на період воєнного стану та трьох місяців після його припинення чи скасування.


Не пропустіть