Експерт назвав умову для подолання дефіциту пального в Україні

Головною причиною виникнення дефіциту пального в Україні є мала кількість постачань. Внутрішнє виробництво зруйноване, запаси розбиті або вичерпані.

Як передає MMR, про це повідомив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

За його словами, Євросоюз не був готовий до таких великих поставок пального, тобто не було налагоджено транспортну інфраструктуру.

«Вимушені будувати нову систему забезпечення через європейський кордон, через який раніше майже нічого не постачали. Це потребує часу, адже ніхто в Європі на нас не чекав: ані постачальники нафтопродуктів, ані транспортники. Тому, умовно, нам треба 3 одиниці, а ми завозимо 2», — каже експерт.

Проблему, з його слів, вже усвідомили і в уряді. Минулого тижня делегація з українських трейдерів, чиновників і фахівців держкомпаній, таких як «Нафтогаз» і «Укрзалізниця», вирушила у Варшаву на зустріч із представниками влади й бізнесу Польщі, Румунії й Німеччини.

«Слід розуміти, по-перше, ментальність європейців (не найшвидших людей у світі, але, безумовно, чудових), по-друге, не все там вирішують гроші, як це зазвичай працює у нас. Там усе добре, на відміну від нашої ситуації. Отже, перспективи є, вони обнадійливі, та конче потрібен час», — пише Куюн.

На його думку, поки ринок не наповниться, проблема дефіциту та спекуляцій нікуди не зникне.

Нагадаємо, днями в Україні знову подорожчало пальне.


Не пропустіть