Чому дефіцит палива в Україні затягнеться

Після відмови України від постачання палива з Росії та Білорусі у країні виник дефіцит. На АЗС спостерігаються багатокілометрові черги. Автомобілісти змушені проводити у чергах по пів дня. Експерти пояснили, чому паливна криза в Україні затягнеться.

Кременчуцький НПЗ покривав 20% потреби України у паливі. Інші 80% надходили з РФ та РБ. Відновлення постачання з Росії та Білорусі, зі зрозумілих причин, неможливе. Підприємство у Кременчуці не зможе відновити роботу раніше, ніж за рік. Завод був сильно зруйнований внаслідок кількох атак рашистів.

Резервні сховища палива також зазнали руйнувань.

Тепер усі постачання палива в Україну йдуть з Європи. Але тут є нюанси. Росія заблокувала українські порти Усі логістичні ланцюжки були переорієнтовані на автомобільні та залізничні перевезення.

Танкери з паливом прибувають до Польщі та Румунії. Далі за допомогою залізничних перевезень паливо доставляють до кордону та перевантажують на українські потяги. Справа в тому, що в країнах різні залізничні шляхи. Це створює додаткові затримки у постачанні.

Для доставки палива також використовують бензовози. Усього потрібно близько 3500-3700 машин. Однак поки що є лише 1500, і вони не справляються із завданням.

Також не варто забувати про бюрократичні моменти – страхування та оформлення документів для водія.

Всі ці проблеми збільшують період дефіциту палива в Україні. Уряд має вирішити їх усі. І лише тоді проблему вдасться викорінити.

Джерело tsn.ua

Не пропустіть