В Україні прогнозують подальше зростання цiн на пальне

Ціни на бензини і дизельне пальне у Середземномор’ї й портах північної Європи за тиждень (з 18 по 24 липня) підвищилися на $71/т і $65/т відповідно. Це зумовить зростання цін і в Україні.

Так, вартість бензину у середземноморському регіоні Європи зросла на 8% ($68/т), до $945/т. У північно-західному регіоні Європи підвищення було дещо більшим — на $74/т, до $986/т.

Котирування дизеля у Середземномор’ї за тиждень додало в ціні $60/т — до $825/т, тоді як вартість дизельного пального у портах північної Європи зросла на $70/т, до $840/т.

«Зростання котирувань у Європі чинить додатковий тиск на ринок України, особливо на тлі ракетних ударів по портовій інфраструктурі й невизначеності з морськими постачаннями нафтопродуктів», —  кажуть аналітики Консалтингової групи «А-95».

За їхніми даними, внутрішній ринок потроху реагує — з початку тижня трейдери підвищили свої прайси на 0,25-0,5 грн/л. Тим самим вартість дизельного пального уже впритул наблизилася до позначки в 43 грн/л, а бензину А-95 — до 44,5 грн/л.

Як відомо, ціни на пальне почали зростати 1 липня, після повернення оподаткування пального, що діяло до повномасштабної війни.