Суд скасував ще один штраф Укртрансбезпеки

Практично всі власники контейнеровозів стикалися з неправомірними діями Укртрансбезпеки, яка при автоматичному зважуванні застосовує до цих транспортних засобів занижені вагові норми. Як наслідок перевізники отримують несправедливі штрафи.

Укртрансбезпека умисно без жодних законних підстав застосовує до контейнеровозів неправильні занижені вагові норми. А саме, для контейнеровозів закон передбачає збільшені вагові норми 42 тонни та 44 тонни у залежності від специфікації контейнеровоза. В той самий час Укртрансбезпека по всіх контейнеровозах без винятку застосовує вагову норму 40 тонн.

Тобто перевозить автомобіль з причепом-контейнеровозом вантаж загальною масою 44 тонни, автомобіль проїжджає автоматичне вагове обладнання. Після цього власнику надходить постанова про накладення штрафу за перевищення заниженої вагової норми 40 тонн на 4 тонни.

Як причину заниження вагових норм Укртрансбезпека вказує надумані домисли, що начебто причеп «немає маркування», «неопломбований дротом діаметром не менше 2 мм», «перевозить вантаж не в тарі» тощо. Тобто вигадують будь-що, лиш би стягнути з перевізників кошти. Внаслідок цього при відсутності жодних перевищень вагових норм власники контейнеровозів отримують незаконні штрафи.

В одній з таких ситуацій Укртрансбезпека свідомо застосувала до тягача з причепом занижену вагову норму 40 тонн. А саме при фактичній вазі автомобіля 44 тонни застосувала вагову норму не 44 тонни, а 40 тонн.

Як наслідок відносно власника автомобіля винесли постанову про накладення штрафу. На захист своїх протиправних дій у суді Укртрансбезпека висловлювала «шаблонні» надумані домисли, що начебто причеп «немає маркування», «неопломбований дротом діаметром не менше 2 мм», «перевозить вантаж не в тарі», а тому цей причеп не є контейнеровозом. Перевізник звернуся до суду.

Суд відкинув ці беззмістовні доводи Укртрансбезпеки про «маркування» та «пломбування» і  визнав, що вагова норма 40 тонн була незаконно застосована до контейнеровоза. За результатами розгляду справи суд визнав штраф Укртрансбезпеки незаконним та скасував його.

Джерело Дорожній Адвокат

Не пропустіть