Чому в Польщі дешевий бензин: українці обурені подорожчанням ціни на паливо

Ціна на паливо в Україні скоро прирівняється до ціни на золото. Цікаво, що на АЗС в сусідній Польщі немає таких цін. Справа в тому, що польський уряд врегульовує це питання напередодні виборів. Такий коментар дав директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Через «популізм» ціна на польський бензин зараз становить 51 гривню, це при тому, що ринкова ціна – 68 гривень.

Експерт стверджує, що: «У червні державний монополіст Оrlen на чолі з членом партії влади «Право і справедливість» заморозив ціни на своїх колонках. Вартість не змінюють навіть попри те, що в липні-вересні ціни на нафту і нафтопродукти на світових ринках зросли на 25%».

Але низька ціна на паливо спричинила ажіотаж на станціях Оrlen. Тому в жовтні спостерігався дефіцит палива навіть у Варшаві.

«За моїми розрахунками, за цей період компанія з 60% “державних” акцій втратила близько 500 мільйонів доларів. Таку ж приблизно суму втратили “приватники”, яким довелося дотримуватися цін Оrlen. Автоматично це означає величезні втрати державного бюджету від несплати податків (ПДВ і податок на прибуток)», – говорить директор Консалтингової групи «А-95»

Може навіть дійти до того, що польському нафтовому гіганту доведеться через суд пояснювати причини своєї «стабільності».

Джерело wheel-news.com