В Україні пропонують фіксувати пробіг при кожній реєстрації та перереєстрації автомобілів

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який дозволить фіксувати пробіг при кожній реєстрації та перереєстрації автомобілів.

Основних ідей дві, і перша з них — закріпити у законодавстві норму щодо фіксації показників одометра автомобілів при реєстрації та перереєстрації. Друга — пропозиція до МВС та Кабміну забезпечити можливість отримання фізичними та юридичними особами інформації про раніше зафіксований пробіг з реєстрів іноземних держав за VIN-кодом автомобіля, ще до його ввезення в Україну.

Хоч ці пропозиції висвітлені стисло й доволі конкретно, питань до них виникає більше, ніж наразі вбачається відповідей. Лише фіксація пробігу, при цьому навіть якщо виявиться, що він менший, ніж був зафіксований раніше, не передбачає жодних санкцій (наприклад — заборони перереєстрації чи штрафу), а це, як відомо, робить норму недієздатною. Адже, для прикладу, якщо лише заборонити якимось з законів водіям перевищувати швидкість, але при цьому не штрафувати за таке порушення, навряд чи подібний механізм матиме вплив на когось.

Є й питання щодо зобов’язання Кабміну створити (при чому у доволі стислий строк — лише 2 місяці) доступ до іноземних транспортних реєстрів, де б за допомогою VIN-коду можна було б отримувати інформацію про пробіг у країні попередньої реєстрації автомобіля.

Джерело Інститут досліджень авторинку

Не пропустіть