Експерти розповіли, як має відбуватися процедура огляду водія на «алкоголь»

Огляду на стан сп’яніння підлягають водії, щодо яких у правоохоронця є підстави вважати, що вони перебувають у стані сп’яніння за такими ознаками як: запах алкоголю з рота, порушення координації рухів, порушення мови, виражене тремтіння пальців рук.

Слід наголосити на тому, що відсутність законодавчих вимог стосовно доказування інспектором наявності у Вас таких ознак, дає можливість інспектору зловживати наданими повноваженнями та «бачити» ознаки алкогольного сп’яніння у кожного водія.

Огляд на стан сп’яніння проводиться:

– поліцейським на місці зупинки з використанням спеціальних технічних засобів;

– лікарем в закладі охорони здоров’я.

У разі відмови водія від проходження огляду на місці зупинки або його незгоди з результатами огляду на місці, такий огляд проводиться в найближчому закладі охорони здоров’я.

Огляд на місці зупинки проводиться з обов’язковою відеофіксацією. Якщо така відеофіксація не можлива, тоді обов’язкова присутності двох свідків. Присутність свідків повинен забезпечити інспектор, а не водій.

Підтвердження стану алкогольного сп’яніння вважається, якщо цифровий показник Драгера більш як 0,2 проміле. Якщо алкотестер показав показники вище даної норми, вимагайте повторного огляду, оскільки алкотестери часто під час повторного вимірювання відображають кардинально інші результати.

Якщо є будь-які сумніви щодо дотримання працівниками поліції передбачених законом процедур при огляді чи ознаки фальсифікації результатів огляду, водій має право вимагати проведення огляду в медичному закладі.

Джерело Дорожній Адвокат

Не пропустіть