Українським автовласникам доведеться заплатити “податок на розкіш”

Українські громадяни отримали перелік моделей автомобілів, які у 2024 році потрапляють під оподаткування “податку на розкіш”. Нагадаємо, що навіть під час воєнного стану важливо своєчасно сплачувати комунальні послуги, податок на нерухомість, земельні податки, а також “податок на розкіш”, розмір якого наразі становить 25 тисяч гривень.

Українським водіям було представлено перелік моделей автомобілів, які у 2024 році підлягають оподаткуванню “податком на розкіш”. У цей перелік увійшли 184 моделі таких відомих брендів як: Aston Martin, Audi, Bentley, BMW, Cadillac, Jaguar, Land Rover, Lexus, Maserati, Mercedes-Benz, Porsche, Rivian, Tesla. Про це стало відомо завдяки повідомленню прес-служби Міністерства економіки.

Важливо підкреслити, що оподаткування “податком на розкіш” застосовується не до кожного автомобіля, а лише до тих, вартість яких перевищує 375 мінімальних заробітних плат та які є не старше 5 років. З початку 2024 року мінімальна заробітна плата складає 7100 гривень, отже, якщо вартість вашого автомобіля перевищує 2 662 500 гривень, вам доведеться сплатити “податок на розкіш”.

Щодо порядку оплати, фізичні особи повинні здійснити це протягом 60 днів після отримання повідомлення, а юридичні особи мають сплачувати авансові внески щокварталу до 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом, які потім відображаються у річній податковій декларації.

“Податок на розкіш” є неофіційною назвою для деяких податків на майно, розмір яких встановлюється місцевими радами відповідно до Податкового кодексу. Ці кошти йдуть у державний бюджет України. До них належать транспортний податок (стаття 267 ПКУ) та податок на нерухоме майно, крім земельної ділянки (стаття 266 ПКУ). При розрахунку податку не враховується об’єм двигуна, марка або тип палива, а лише рік випуску та середня вартість на ринку.

Джерело ampercar.com

Не пропустіть