В Україні почали штрафувати водіїв за використання «Дії»: суд прийняв рішення

Цифровізація документів, зокрема водійських прав, викликала великий інтерес серед українських водіїв. Багато хто прагне мати права в електронному вигляді через систему “Дія”. Однак, у деяких випадках це може призвести до проблем і навіть штрафів.

За останній час, часто були випадки, коли поліцейські відмовляються визнавати цифрову копію водійського посвідчення, яку їм показують водії. Якщо у водія немає оригінального документа, його можуть оштрафувати на 425 гривень за порушення статті 126 частина 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Важливо у таких ситуаціях не погоджуватися з покаранням і оскаржувати його в суді. Органи правосуддя не можуть ігнорувати цифровий аналог водійських прав у “Дії”, оскільки він дорівнює оригіналу згідно з постановою Кабміну №956 від 23.10.2019. Тому водій, який має цифрову копію водійського посвідчення у додатку “Дія”, не зобов’язаний пред’являти пластиковий документ інспектору. Таким чином, штраф за непред’явлення прав у такій ситуації є незаконним.