На АЗС почали продавати заміну традиційному дизелю

У Польщі почали продавати нове пальне для автомобілів – HVO100, що є гідрогенізованою рослинною олією. Це біопаливо виробляється з рослинних олій та тваринних жирів через процес гідроочищення, який забезпечує високу хімічну та термічну стабільність, підвищує продуктивність двигуна та знижує його знос у порівнянні з традиційними біодизелями.

HVO100 підходить для сучасних дизельних двигунів, але не для всіх автомобілів. Воно призначене для нових моделей, спеціально розрахованих на використання цього пального. У старих автомобілів можуть виникнути проблеми з продуктивністю, що може призвести до поломок двигуна. Висока стабільність HVO100 робить його надійнішим варіантом для сучасних транспортних засобів, але обмежена сумісність стримує його масове використання.

Ще однією перешкодою для широкого використання HVO100 є його висока ціна. На станціях “Авіа” літр HVO100 коштує 8,99 злотих (понад 90 грн за актуальним курсом НБУ), що значно дорожче за стандартне дизельне пальне (6,14 злотих) і дизельне пальне преміум-класу (6,34 злотих). Висока ціна може бути стримуючим фактором для споживачів, незважаючи на екологічні переваги HVO100.

Джерело obozrevatel.com