Відбувся дебютний політ літаючого авто Xpeng X2 (Фото)

16 червня Xpeng AeroHT продемонструвала свій “літаючий автомобіль” X2 на Міжнародному економічному та торговому ярмарку в Ланфані, Китай. Це був перший політ автомобіля в регіоні Пекін-Тяньцзінь-Хебей. Захід відбувся в Економічній зоні міжнародного аеропорту Пекіна.

У травні уряд міста Пекіна опублікував план дій під назвою “Пекін сприяє високоякісному розвитку індустрії низькорівневої економіки (2024-2027)”. Цей план передбачає перетворення Пекіна на центр інновацій у галузі низькорівневої економіки, включаючи нові бізнес-моделі для літаючих автомобілів. Раніше генеральний директор Xpeng Хе Сяопен представив своє бачення автомобілів, що літають, на Національному конгресі.

Xpeng AeroHT, заснована в 2013 році Чжао Делі за фінансової підтримки Хе Сяопена, досягла значних успіхів у галузі літаючих автомобілів. Компанія перейменувалася на AeroHT і дебютувала з першим поколінням літаючого автомобіля в 2016 році. До 2020 року було запущено п’яте покоління, а в 2021 році завершено раунд фінансування серії A, який залучив понад 500 мільйонів доларів США.

Xpeng X2, відомий як Voyager 2, має двомісне компонування та виготовлений з вуглецевих матеріалів. Його розміри складають 5172 мм завдовжки, 5124 мм завширшки і 1362 мм заввишки, зі спорядженою масою 680 кг і максимальним навантаженням 160 кг. X2 є октокоптером і має вбудований парашут для безпеки в разі відмови двигуна.

З тривалістю польоту в 25 хвилин, X2 пройшов майже 4000 тестових польотів у різних умовах. AeroHT планує випустити варіант із збільшеним радіусом дії для серійного виробництва у найближчі роки. Спочатку Xpeng планує розпочати виробництво Land Carrier, що складається з дроноподібного автомобіля та транспортного засобу, у 2025 році. Шпигунські знімки Land Carrier з’явилися в березні цього року.