Зеленський підписав закон про реформу автострахування: що зміниться

Президент Володимир Зеленський підписав закон №8300 про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, який парламент ухвалив 21 травня. Закон узгоджує норми страхування автомобілів з законодавством Євросоюзу і поступово підвищує розміри страхових сум до європейських стандартів, повідомляє biz.liga.net.

Новий закон пропонує збільшити страхові суми за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю, до 1 млн грн на одного потерпілого і до 20 млн грн на один страховий випадок, а за шкоду майну потерпілих — до 2 млн грн на один випадок. Це підвищення буде здійснено поетапно протягом двох років після введення закону в дію.

Документ також запроваджує кілька нововведень, зокрема, швидке здійснення гарантійних виплат потерпілим від страховиків-банкрутів, пряме врегулювання у випадках ДТП, де шкода завдана лише транспортному засобу, і розрахунок розміру страхової виплати без урахування зносу. Він поширює страхове покриття на пасажирів транспортного засобу, який спричинив ДТП.

Крім того, строк розгляду заяви про здійснення страхової виплати зменшується з 90 до 60 днів, а перелік необхідних документів і підстав для відмови у виплаті визначається більш чітко.

Оновлений закон про автострахування, хоча й підвищить вартість страхового поліса, дозволить впровадити в Україні європейські підходи до страхування та забезпечить ефективний механізм відшкодування страхових виплат, зазначив голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев.