Як повернути права, які були вилучені за порушення мобілізаційного законодавства

Під час воєнного стану в Україні введено суворі покарання для тих, хто ухиляється від мобілізації. З 18 травня 2024 року набув чинності закон, який вносить зміни до деяких законодавчих актів щодо військової служби, мобілізації та військового обліку. Цей закон передбачає посилення мобілізаційного процесу та жорсткіші заходи покарання для порушників.

Одним із нововведень є позбавлення права керування транспортним засобом для тих, хто ухиляється від мобілізації. Цей процес включає кілька етапів. Спочатку працівники територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) звертаються до поліції з проханням доставити порушника до військкомату.

Якщо протягом п’яти днів поліція не реагує на звернення, ТЦК відправляє письмову вимогу на адресу реєстрації військовозобов’язаного. У разі, якщо протягом десяти днів особа не з’являється до військкомату, ТЦК звертається до адміністративного суду з проханням тимчасово позбавити ухилянта права керувати транспортним засобом.

Ця заборона діє до того часу, поки порушник не виконає свої обов’язки та не з’явиться до ТЦК. Закон спрямований на забезпечення своєчасного виконання мобілізаційних заходів та підвищення відповідальності військовозобов’язаних громадян.

Щоб повернути посвідчення водія, порушнику необхідно з’явитися до територіального центру комплектування, оновити свої облікові дані, отримати відповідний документ від працівників військкомату та надати його виконавчій службі для закриття справи і повернення посвідчення.