Ухилянтів можуть обмежити у праві звернення за перереєстрацією авто

Парламент планує змінити порядок державної реєстрації (перереєстрації) автомобілів та встановити право перевіряти дані про особу, яка звернулася за послугою, з різних державних реєстрів. Законопроект 9504, рекомендований до схвалення Верховною Радою 23 травня, пропонує надати територіальним органам МВС доступ до інформації з інформаційних систем та електронних баз даних, таких як Єдиний державний демографічний реєстр, для перевірки необхідних для надання адміністративних послуг даних.

Документ також передбачає можливість перевірки даних з Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних «Оберіг» під час перереєстрації автомобілів. Хоча конкретно цей реєстр не згадується у законопроекті, він належить до державних електронних реєстрів, що можуть бути використані для перевірок.

Законопроект надає Кабміну право визначати порядок отримання та обсяг інформації, необхідної для надання адміністративних послуг з отримання права на керування транспортними засобами та їх реєстрації. Це дозволить Кабміну встановити обсяг даних, необхідних для перевірки особи, яка звернулася за послугою, зокрема з Єдиного державного демографічного реєстру.

Аналогічні повноваження отримають територіальні органи МВС, які зможуть отримувати з реєстрів та баз даних державних органів інформацію, необхідну для допуску громадян до керування транспортними засобами.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради висловило зауваження щодо проекту, зазначивши, що неясно, яка саме перевірка інформації з державних реєстрів планується, в чому вона полягатиме та які правові наслідки матиме.

Джерело sud.ua