Нові штрафи для українських водіїв: за що каратимуть і які суми

В Україні можуть запровадити новий штраф для власників транспортних засобів за перевищення допустимого рівня шуму. Верховна Рада розглядає законопроєкт №9564, який передбачає штраф у розмірі 17 000 грн за перше порушення. За повторне порушення водіям доведеться заплатити 34 000 грн, а також їх можуть позбавити права керування транспортним засобом.

Законопроєкт був внесений на розгляд у Верховну Раду та опублікований на її офіційному сайті. У пояснювальній записці зазначено, що необхідність запровадження такого штрафу виникла через те, що деякі водії встановлюють на свої транспортні засоби обладнання, яке значно збільшує шум двигуна. Це порушує “тишу та спокій громадян” та викликає суспільне невдоволення.

Також у записці наголошується, що під час воєнного стану такі звуки можуть нагадувати звуки ворожих безпілотних літальних апаратів, створюючи уявлення про авіаційну та ракетну небезпеку і відволікаючи Збройні Сили та правоохоронців.

За перше порушення правил шумового режиму передбачається штраф у розмірі 17 000 грн. За повторне порушення штраф становитиме 34 000 грн, а водіїв можуть позбавити права керування транспортним засобом на термін від 3 до 6 місяців.

Однак, у законопроєкті також зазначено, що за повторне порушення можна буде відбутися лише штрафом без позбавлення права керування.

Джерело tsn.ua