В Україні потрібно буде усім водіям проходити техогляд автомобілів

В Україні планують впровадити обов’язковий техогляд для всіх легкових автомобілів. Про це стало відомо після зустрічі представників Головного сервісного центру МВС України з Асоціацією технічної безпеки Німеччини. Восени 2020 року Владислав Криклій, тодішній міністр інфраструктури, оголосив про плани запровадження такого техогляду, посилаючись на угоди з Євросоюзом.

Міністерство інфраструктури у 2020 році розробило законопроєкт про обов’язковий техогляд для всіх автомобілів, який був винесений на громадське обговорення у 2021 році. Очікувалося, що його швидко ухвалять, і з 2022 року власники легкових автомобілів повинні будуть проходити техогляд. Однак через вторгнення російських військ у лютому 2022 року, законопроєкт не встигли зареєструвати у Верховній Раді.

Уряд України не відмовився від цієї ідеї, що підтверджують консультації з представниками Асоціації технічної безпеки Німеччини у березні 2024 року. За підсумками зустрічі, сторони домовилися розпочати співпрацю для адаптації українського законодавства до стандартів ЄС щодо технічного контролю транспортних засобів.

Планується, що технічний стан автомобілів перевірятимуть через 4 роки після реєстрації, а потім кожні 2 роки. Нові власники машин повинні проходити техогляд протягом 10 днів після перереєстрації та після ДТП, якщо пошкоджені елементи, що впливають на безпеку. За порушення передбачено штраф у розмірі 1700 грн, а за повторне правопорушення протягом року – позбавлення водійського посвідчення.

Під час війни малоймовірно, що впровадять обов’язковий техогляд, але після перемоги над окупантами ця ідея може знову стати актуальною. В Україні можуть запровадити техогляд за стандартами Асоціації технічної безпеки Німеччини (TÜV), яка гарантує безпеку автомобілів і відповідність стандартам ФРН.

Джерело expert.in.ua