Підвищення цін на бензин відтерміновується: названо нові терміни

Верховна Рада України схвалила за основу законопроєкт про підвищення акцизного податку на пальне до мінімального рівня, встановленого в Євросоюзі. Планувалося, що з 1 липня ціни на пальне зростуть на 1-1,5 гривні за літр, а до 2028 року – на 8-10 гривень. Проте, остаточне прийняття документу відклали до вересня.

Директор Консалтингової групи “А-95” Сергій Куюн зазначив, що через відтермінування прийняття законопроєкту, Україна втрачає 12 млрд грн бюджетних надходжень. Він розкритикував окремі галузі бізнесу, які виступили проти підвищення акцизів, наголошуючи, що кожен хоче податкових пільг для себе, але не готовий сплачувати підвищені податки.

Через зірвані терміни голосування нові акцизи можуть бути запроваджені лише з 1 вересня. Це призвело до втрати двох місяців і 12 млрд грн потенційних доходів.

Згідно з оновленим меморандумом між Україною та МВФ, країна зобов’язується утримуватися від заходів, які зменшують базу доходів, за винятком пільг для сектору безпеки та оборони. Національна стратегія доходів буде базою для фіскальної політики та реформ.

Для мобілізації додаткових доходів у короткостроковій перспективі подано кілька законопроєктів, включаючи підвищення акцизів на тютюн, пальне, солодкі напої, а також впровадження акцизу на медичний каннабіс. Планується, що з 2026 року почне використовуватись електронна акцизна марка для мінімізації податкових втрат.

Джерело informator.ua