Італійський журналіст спростував фейк про купівлю новітнього гіперкара Bugatti Tourbillon Оленою Зеленською

Перша леді України, Олена Зеленська, стала мішенню російської пропаганди під час війни між Україною та Росією. Російський державний новинний сайт поширює неправдиву інформацію про те, що вона придбала автомобіль Bugatti Tourbillion у дилера Bugatti Paris. Дилер заперечує це і заявив, що вживає судових заходів проти тих, хто поширює цю брехню.

Італійський журналіст Девід Пуенте на X (раніше Twitter) повідомив, що історія виникла на франкомовному веб-сайті Verite Cachee, який з’явився минулого місяця перед виборами у Франції. Сайт наповнений низькоякісним проросійським контентом, створеним штучним інтелектом. На сайті розміщено підроблений рахунок-фактуру за автомобіль та фейкове відео в Instagram, де хтось, видаючи себе за співробітника дилерського центру, заявляє про продаж авто Зеленській.

Український центр протидії дезінформації на X зазначає, що ці заяви є неправдивими і припускає, що вони були приурочені до саміту НАТО у Вашингтоні, який відвідає Володимир Зеленський. Bugatti Paris також підтвердили, що рахунок-фактура підроблена, вказуючи на відсутність обов’язкових юридичних даних, неправильну ціну автомобіля та неточні описи опцій.

Попри очевидну неправдивість цієї історії, вона отримала значну увагу в соціальних мережах. На X «Bugatti» стало популярною темою, з майже 100 000 публікацій, де люди обговорюють цю фальшиву новину.

Джерело motor1