Названо автомобілі, які можуть мобілізувати для потреб ЗСУ

Для потреб Збройних Сил України будуть вилучати техніку не тільки у громадян, але й у бізнесу та органів влади. Про це розповів речник Міноборони Дмитро Лазуткін. З лютого 2022 року в Україні діє військовий стан, що передбачає певні обмеження та відповідальність громадян, але з 18 травня 2024 року у процесах мобілізації відбулися зміни.

Прикладом може служити інцидент у Запоріжжі у 2022 році, коли працівник ТЦК та СП незаконно вилучив з автостоянки чотири вантажівки та один мікроавтобус на користь ЗСУ без необхідних документів. За це було відкрито кримінальне провадження за перевищення влади чи службових повноважень в умовах воєнного стану, що передбачає покарання до 12 років позбавлення волі.

З 18 травня у законі про мобілізацію чітко прописано, що на потреби ЗСУ можуть вилучати транспортні засоби у органів влади, державних органів, місцевого самоврядування, підприємств, організацій та установ, а також у громадян. У фізичних осіб можуть вилучити автомобіль лише якщо вони є власниками двох і більше транспортних засобів, таких як пікапи та позашляховики.

Оціночна вартість автомобіля буде складена, і у разі пошкодження вона буде відшкодовуватись водієві. Після оголошення демобілізації всі транспортні засоби мають бути повернуті власникам протягом 30 днів.

Джерело wheel-news.com