Коли очікувати зростання цін на пальне: названо нові терміни

Нова ймовірна дата підняття акцизів на пальне в Україні — 1 вересня. Як зазначає директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн, цю дату наразі називають і чиновники, й гравці ринку. Спочатку планувалося підвищити ставки акцизів 1 липня, але через те, що законопроєкт не пройшов другого читання і не був підписаний президентом, це відтерміновано.

Основною причиною затримки є відсутність єдиної позиції щодо розміру акцизної ставки на скраплений газ. Сергій Куюн підрахував, що через ці дебати було втрачено 2 місяці та 12 млрд грн бюджетних надходжень. Тепер нові акцизи можуть набути чинності лише з 1 вересня.

Нагадаємо, що в першому читанні депутати не підтримали урядовий законопроєкт, який передбачав пропорційне підвищення акцизів на всі види пального. Натомість вони проголосували за альтернативний проєкт, зареєстрований нардепом Вікторією Гриб, який фактично є старою версією урядового закону. Згідно з ним, акциз на автогаз 2028 року буде встановлено на рівні €70 за 1 000 літрів.

Це викликало жваві дискусії серед гравців ринку, урядовців та депутатів, адже така акцизна ставка на автогаз означає, що бюджет країни, яка воює, будуть наповнювати споживачі бензину й дизелю.

Джерело enkorr.ua