В Україні оновлять водійські права

В Україні змінюють формат водійських прав та оновлюють процедуру складання іспитів на отримання посвідчення водія. Про це повідомляє видання “Хвиля”. Віце-прем’єр-міністр Ольга Стефанішина зазначила, що Кабінет Міністрів прийняв постанову, яка спрямована на створення зручних та доступних умов для отримання посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, а також на вдосконалення процедури складання іспитів та підвищення кваліфікації водіїв.

Нові водійські права будуть містити спеціальні коди, які надаватимуть додаткову інформацію про власника та автомобіль. Серед цих кодів будуть зазначені обмеження на керування в певний час або з обмеженою швидкістю, особливості в управлінні автомобілем, такі як змінена система керування акселератором або гальмами, а також медичні показники водія, наприклад, наявність окулярів або протезу кінцівки.

Крім того, водійські права матимуть код, що вказуватиме на те, що водій складав іспит на автомобілі з автоматичною коробкою передач. Це обмежуватиме водія керувати тільки автомобілями з АКПП.

Також, теоретичний іспит на знання правил дорожнього руху буде дійсним протягом двох років. Якщо водій одночасно отримуватиме дві категорії прав, іспит потрібно складати з вищої з них. Категорії прав, які вважаються вищими, включають D1E, D, CE, C, та A.

Нагадаємо, що в Україні готують нові штрафи для водіїв. Це стане ще однією зміною, спрямованою на покращення безпеки дорожнього руху та підвищення відповідальності водіїв.