Кому потрібно пройти техогляд у липні: можна отримати штраф або арешт

У липні 2024 року деяким власникам транспортних засобів в Україні необхідно пройти обов’язковий технічний огляд, щоб уникнути штрафів та можливого арешту. Незважаючи на скасування загальнообов’язкового техогляду для всіх автомобілів у 2011 році через корупцію, певні категорії транспортних засобів все ще повинні регулярно перевірятися. Ця вимога покликана забезпечити безпеку дорожнього руху та відповідність транспортних засобів технічним нормам.

Техогляд обов’язковий для вантажних автомобілів вантажністю понад 3,5 тонни та причепів до них, а також таксі. Автобуси та транспорт для перевезення небезпечних вантажів мають проходити техогляд двічі на рік. Легкові автомобілі, які використовуються з комерційною метою і яким понад 2 роки, повинні проходити перевірку раз на два роки. Вантажівки з причепами віком від 2 років та вантажністю до 3,5 тонни підлягають такій же перевірці.

За відсутність техогляду передбачені суворі санкції. Перший штраф становить 340 грн, а якщо техогляд протермінований, сума штрафу зростає до 3400 грн. Повторне порушення карається штрафом у 17000 грн, а для посадових осіб сума подвоюється. При повторному порушенні протягом року водію загрожує позбавлення права керування на термін від 3 до 6 місяців або навіть адміністративний арешт на 5-10 діб.

Вартість проходження техогляду в Україні варіюється від 1000 до 2050 грн, залежно від типу транспортного засобу та міста. Власникам зазначених категорій транспортних засобів настійно рекомендується вчасно проходити техогляд для забезпечення безпеки на дорозі та уникнення штрафів.