В Україні планують нові штрафи для водіїв: за що каратимуть

На тлі поширеної практики фальсифікації пробігу вживаних автомобілів під час продажу, Верховній Раді України пропонують розглянути законопроект №10216 щодо покарання за такі дії. Законопроект, ініційований народним депутатом Артемом Дмитруком, був зареєстрований у парламенті 6 листопада 2023 року. Головним комітетом з цього питання став комітет з питань правоохоронної діяльності під керівництвом Сергія Іонушаса.

Законопроект №10216 передбачає внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема введення адміністративної відповідальності за фальсифікацію пробігу вживаних транспортних засобів під час їх продажу. Пропонується доповнити Кодекс новою статтею 121-4 “Фальсифікація пробігу вживаного транспортного засобу”. Відповідно до законопроекту, за виявлену фальсифікацію пробігу під час реєстрації (перереєстрації) автомобіля передбачено накладення штрафу від 500 до 1 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За перше порушення водіїв зможуть штрафувати на суму від 8 500 до 17 000 гривень. Якщо порушення повториться протягом року, штраф становитиме від 17 000 до 34 000 гривень. Крім того, органом, який складатиме протоколи про адміністративні правопорушення, буде визначена Національна поліція України.

Цей законопроект спрямований на запобігання введенню покупців в оману та забезпечення прозорості ринку вживаних автомобілів. Документ уже надано народним депутатам для ознайомлення, і найближчим часом очікується його розгляд у Верховній Раді.