В Україні почали по-новому оформлювати порушення ПДР: що потрібно знати водіям

Електронний протокол дозволяє автоматизувати робочі процеси та зменшити корупційну складову. До того ж, транспортний засіб перевіряється за поліцейськими базами даних.

В Україні вдосконалено процедуру оформлення порушень Правил дорожнього руху. Патрульна поліція перейшла на оформлення електронних протоколів, що значно прискорює процес. Ця інформація була опублікована на офіційному сайті поліції.

Електронні протоколи про порушення ПДР оформлюються швидше та мають таку ж юридичну силу, як і паперові. Поліцейські роздруковують два примірники електронного протоколу: один вручається водієві під розписку, інший залишається у правоохоронців і передається до суду разом з іншими матеріалами справи.

Національна поліція пояснює, що електронні протоколи автоматизують робочі процеси, спрощують обмін даними між державними структурами та зменшують корупційні ризики. Крім того, особу та транспортний засіб автоматично перевіряють у базах даних на предмет розшуку чи дійсності водійських прав.

Громадяни також отримують певні переваги, адже інформацію про особу чи транспортний засіб можна завантажити через застосунок “Дія”. Протокол одразу надсилається до поліцейських баз даних, що виключає можливість помилок через нерозбірливий почерк.