Нові авто в Україні можуть значно подорожчати: названо причину

В Україні можуть ввести нові податки, що значно підвищать вартість реєстрації нових автомобілів. Якщо законопроєкт №11416 буде ухвалено, українці можуть зіштовхнутися з додатковими витратами від 180 до 280 тисяч гривень при першій реєстрації транспортних засобів. За даними Галина Шипулової, директорки дилерської мережі «Автотрейдинг Атолл Груп», новий військовий збір у розмірі 15% буде стягуватися при реєстрації як нових, так і вживаних автомобілів, включаючи електромобілі.

Введення військового збору, розрахунок якого базуватиметься на вартості автомобіля, може суттєво вплинути на ринок нових авто, знизивши кількість покупок на 30-50%. Це, в свою чергу, може призвести до зменшення надходжень від розмитнення та продажу автомобілів. Крім того, авансовий платіж податку на прибуток, пов’язаний з ємністю резервуарного парку АЗС, викликає занепокоєння серед експертів і операторів паливного ринку.

Законопроєкт №11416, розроблений Кабміном, має на меті поповнення державного бюджету шляхом підвищення податків та зборів. Проте експерти сумніваються в його ефективності, вказуючи на можливе зменшення податкових надходжень замість очікуваного збільшення бюджету.