Кабмін посилив умови продажу автомобілів: стало відомо, що змінилося

Фото: shutterstock.com

Кабінет Міністрів України вдосконалив процедуру комісійної торгівлі транспортними засобами. Відтепер для укладання договору купівлі-продажу обов’язковим є подання документа, що підтверджує вартість авто. Наразі продаж двох легкових автомобілів у рік обкладається податком на 5% від вартості другого авто, а від третього — 18%. Продаж першого транспортного засобу залишається без податку.

Про це повідомляє заступник Міністра внутрішніх справ України Богдан Драпятий у своєму Facebook.

При продажу автомобілів через сервісні центри МВС необхідно надати довідку про середню ринкову вартість авто. Це забезпечує повну сплату податків. Водночас торговельні організації оцінюють авто “зі слів продавця”, що призводить до заниженої вартості та недоплати податків до бюджету.

Наприклад, при продажу другого легкового автомобіля в сервісному центрі МВС, податок складе 22,5 тис. грн за авто вартістю 450 тис. грн. Торговельні ж організації можуть оцінити таке авто значно дешевше, наприклад, за 15 тис. грн, і сплатити лише 750 грн податку.

Проблема ще гостріша, коли мова йде про автомобілі преміум-класу. Випадки продажу Tesla Model 3 за 10 тис. грн, коли ринкова ціна становить понад 900 тис. грн, є реальністю, що призводить до значних втрат бюджету.

Впровадження нових правил дозволить підвищити надходження до державного бюджету та забезпечить справедливий підхід до торгівлі транспортними засобами.