В Україні змінили правила перетину кордону для водіїв: який документ необхідно отримати

Фото: ampercar.com

З 1 січня 2025 року зміняться умови міжнародного автострахування «Зелена картка». Основна новація – договори страхування починатимуть діяти не раніше наступного дня після їх укладання, як повідомили у Моторному (транспортному) страховому бюро України (МТСБУ).

Відповідно до нового закону, страховий договір набирає чинності з 00:00 наступного дня після його реєстрації в Єдиній централізованій базі даних. Якщо договір не зареєстрований, сертифікат «Зелена картка» визнається недійсним, що унеможливлює перетин кордону.

Іншою важливою зміною стане вільне ціноутворення. З 2025 року страхові компанії зможуть самостійно визначати вартість страхових премій, базуючись на оцінці ризиків і ринкових факторах, що створить конкуренцію на ринку і дозволить водіям вибирати найвигідніші пропозиції.

Також запровадять електронний формат «Зеленої картки», яку водії зможуть зберігати в цифровому вигляді на мобільних пристроях, наприклад, у форматі PDF.

Відмова від друкованих версій сертифікатів спростить перевірку документів і знизить ризик підробок, підкреслили в МТСБУ.

«Зелена карта» залишається обов’язковим документом для українських водіїв, які подорожують за кордон, та є необхідною для легального руху і страхового захисту в разі аварій.