В Україні змінюється порядок видачі посвідчення водія та реєстрації авто

Фото: rbc.ua

Кабінет Міністрів України оприлюднив проєкт постанови, який пропонує зміни до правил видачі посвідчень водія та реєстрації транспортних засобів. Відповідно до проєкту, посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та номерні знаки можна буде отримати поштою за додаткову плату через електронний кабінет водія або Портал Дія.

Ці зміни передбачають залучення операторів поштового зв’язку до доставки відповідних документів. Для цього потрібно налаштувати автоматизовані системи взаємодії між МВС та операторами пошти, яких у реєстрі зареєстровано 206. Процес впровадження інтеграції та тестування потребуватиме часу, тому нові правила запрацюють через шість місяців після офіційної публікації.

Надання послуг у територіальних сервісних центрах МВС (ТСЦ МВС) буде здійснюватися на основі електронних заяв, які формуються працівниками ТСЦ за допомогою єдиної інформаційної системи МВС. Це значно спростить процес подання документів.

Проєкт також передбачає зміни для навчальних закладів, які здійснюють підготовку водіїв. Їм надається можливість вільно обирати методи перевірки знань з Правил дорожнього руху, будови та експлуатації транспортних засобів, а також з надання домедичної допомоги.

Документ пропонує врегулювати питання зняття з обліку транспортних засобів на вимогу власника, якщо транспортний засіб тимчасово не використовується на дорогах України. Це дозволить власникам зберігати автомобілі без участі в дорожньому русі.

Крім того, ТСЦ МВС зможуть перевіряти дані про особу через розширений перелік державних реєстрів. Це допоможе підвищити точність і надійність надання послуг.

Законопроєкт пропонує дозволити неповнолітнім складати теоретичний іспит до досягнення віку для отримання водійського посвідчення. Це дозволить майбутнім водіям швидше пройти процес підготовки.

Також документ деталізує перелік документів, необхідних для отримання послуг у ТСЦ МВС, і підстави для відмови в їх наданні, а також актуалізує перелік причин для анулювання посвідчень водія.