Експерти розповіли, як українським водім убезпечитись від чужих штрафів

Фото: ukrinform.com

В Україні автовласники часто передають свої машини у користування іншим особам. Щоб не відповідати за порушення ПДР та не сплачувати чужі штрафи, можна скористатися сервісом – призначення належного користувача, або шеринг авто. Про це нагадують у ГСЦ МВС.

Оформити належного користувача можна онлайн через Кабінет водія або застосунок Дія. У власника транспортного засобу має відображатись свідоцтво про реєстрацію останнього, а в кандидата на належного користувача – посвідчення водія відповідної категорії. Заявка на шеринг авто подається як власником, так і тим, хто керуватиме авто. Також у Дії мають бути ID-картка чи закордонний паспорт.

Для подачі заявки власник авто повинен створити заявку на шеринг у вигляді QR-коду або поділитися посиланням. Кандидат на належного користувача сканує цей код або переходить за посиланням і підтверджує запит. Через кілька хвилин у цифрових документах належного користувача з’являється свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

Якщо особа хоче призначити належного користувача онлайн, то один зі способів зробити це — через застосунок Дія.

Для цього знадобиться два смартфони — потрібно буде відсканувати QR-код. Важливою умовою є наявність електронних документів в Дії на момент замовлення послуги шерингу.

Щоб стати належним користувачем потрібні:

  • паспорт громадянина України (у формі ID-картки) або закордонний паспорт;
  • посвідчення водія відповідної категорії.

Документи треба мати в Дії, щоб призначити належного користувача:

  • паспорт громадянина України (у формі ID-картки) або закордонний паспорт;
  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

Спершу власник транспортного засобу авторизується, обирає авто зі списку своїх, вказує термін призначення належного користувача, залишає номер телефону та e-mail і створює запит на шеринг — QR-код.

Потім авторизується водій, сканує QR-код з екрану власника транспортного засобу і підтверджує свою згоду на шеринг. Після погодження з боку майбутнього водія — заявку підтверджує власник транспортного засобу і вона потрапляє на обробку до сервісного центру МВС.