Що робити, якщо закінчився термін дії посвідчення водія виданого уперше

Фото: rbc.ua

За 9 місяців 2024 року водіям-початківцям видали 159 822 водійських посвідчень. Посвідчення водія, видані уперше, дійсні впродовж 2 років, а після закінчення цього терміну їх необхідно обміняти. У Головному сервісному центрі МВС нагадали алгоритм дій, як це зробити.

Обмін посвідчення водія, яке видане вперше на 2 роки, можливо здійснити після закінчення його терміну. Тобто, починаючи з наступного дня після вказаної як кінцева дата у наявному водійському. Послуга доступна як онлайн – через Кабінет водія або застосунок Дія, так і при особистому зверненні до будь-якого сервісного центру МВС.

Обмін посвідчення водія у сервісному центрі МВС

Послуги надаються за електронними талонами. Вони доступні через функціонал Е-запис та в терміналі сервісного центру МВС. Для обміну посвідчення водія необхідно взяти з собою такі документи: паспорт з відміткою про місце реєстрації проживання, копію реєстраційного номера облікової картки платника податків та наявне посвідчення водія. Під час дії воєнного стану медична довідка не є обов’язковою. Послуга надається в день звернення.

Обмін посвідчення водія онлайн

Для замовлення послуги онлайн необхідно виконати такі Дії:

  • авторизуватись у Кабінеті водія або у застосунку Дія;
  • обрати послугу обміну посвідчення водія;
  • вказати причину заміни документа;
  • вибрати тип посвідчення – цифрове або пластик;
  • обрати спосіб отримання – у будь-якому сервісному центрі МВС, у відділенні Укрпошти Україною, або кур’єром на вказану адресу.

Орієнтовна вартість – 572 грн за бланк посвідчення та адмінпослугу, без врахування комісії банку. При замовленні доставки Укрпоштою також сплачуються логістичні витрати у розмірі 294 грн.

Звертаємо увагу, що під час дії воєнного стану дозволяється користуватись протермінованим посвідченням водія. З таким документом можливо керувати транспортним засобом на території України.