З 1 січня набуде чинності новий закон про «автоцивілку»: що зміниться для водіїв

Фото: gettyimages.com

З 1 січня 2025 року набере чинності Закон України “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”, який має покласти край торгівлі полісами за заниженими цінами. Про це повідомив Сергій Савчук, директор департаменту методології регулювання небанківських фінансових установ Національного банку, у колонці для NV Бізнес.

Згідно з новим законом, страхові суми зростуть майже вдвічі: виплати за пошкодження майна підвищаться з 160 тис. грн до 250 тис. грн, а за шкоду життю та здоров’ю – з 320 тис. грн до 500 тис. грн.

З 2026 року максимальні виплати за шкоду життю зростуть до 1 млн грн на одну особу та до 20 млн грн на всіх постраждалих в одній ДТП. Виплати за пошкодження майна досягнуть 2 млн грн.

Також вводяться нові правила щодо ремонту авто після ДТП – вартість ремонту покриватиметься повністю, з використанням нових оригінальних деталей для авто на гарантії та ліцензійних для інших.

Крім того, з 2026 року паперові поліси будуть скасовані, і всі страхові договори укладатимуться виключно в електронному вигляді з обов’язковим внесенням до бази даних МТСБУ.