Що буде з цінами на бензин в березні

У цьому місяці ціни на паливо стабілізуються, впевнені експерти. Як зміниться вартість бензину в березні, розбирався “Сегодня”

Через те, що бензин і дизпаливо Україна імпортує, його вартість більше залежить від курсу гривні, а також від щорічного підвищення акцизу на паливо в країні. Так, з 1 січня уряд об’єднав роздрібний і базовий акциз на паливо, що вплинуло на ціни. Вартість нафтопродуктів в Європі весь 2016 рік зростала і продовжує зростати. При цьому в грудні і січні гривня по відношенню до долара і євро падала – це вплинуло на вартість палива в січні. У лютому гривня стабілізувалася і зміцнилася.

“Якщо нічого не станеться з курсом гривні, то ціна на бензин стабілізується”, – говорить заступник директора науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев.

За лютий вартість палива змінилася незначно: А-92 подорожчав на дев’ять копійок, А-95 – на 10, а А-95 + – на дві, дизпаливо додало в ціні вісім копійок. Так, в лютому повна заправка легковика бензином А-95 + з з об’ємом бака на 48 літрів коштувала 1224 грн, а 1 березня – 1229,76 гривень.

Операторам невигідно підвищувати вартість палива, оскільки в Україні і так низький попит, а взимку він ще більше впав, оскільки це “мертвий сезон”, говорить експерт нафторинку Леонід Косьянчук.

“Оператори ринку в останню чергу зацікавлені в підвищенні цін, оскільки грудень, січень і лютий – це “мертвий сезон”: споживання падає, багато споживачів перейшли на альтернативні види палива або в нелегальний сектор, де ціни нижчі. Підняття цін на 30-50 копійок за літр негативно впливає на продажу, а коли роздрібна мережа продає менше літрів, ніж потрібно для окупності і прибутку, вона закривається. Питання стоїть гостро з двох сторін: ціна давно непідйомна для споживача, а знижувати її нікуди, оскільки мережі підуть в збиток”, – коментує він.

Що буде з цінами на бензин в березні

У лютому національна валюта почала зміцнюватися і паливо дорожчало не так стрімко, як в січні. За словами Геннадія Рябцева, якщо долар подорожчає на гривню, то ціни на бензин зреагують через два тижні і виростуть на 60-70 копійок. А подорожчання нафти на 1% спровокує підвищення вартості літра бензину на 10 копійок.

Президент Нафтогазової асоціації Дмитро Кулик прогнозує, що березень буде спокійним місяцем і великого стрибка цін не буде.

“З огляду на, що на світових ринках ціни на нафту пішли вниз, а курс долара в нашій країні поки стабільний, ми припускаємо, що березень в плані цінових коливань буде відносно спокійним місяцем. Якщо не трапиться форс-мажорних обставин, очікуємо максимум плюс 10 копійок для бензину А-95. Проте через блокування діяльності спочатку імпортерів зрідженого газу, а потім трейдерів дизельного палива і бензину ситуація на ринку в другій половині місяця може мати негативний характер”, – вважає Кулик.

Варто відзначити, що з 1 квітня через підняття акцизу подорожчає дизпаливо. Це призведе до того, що ДП зрівняється з цінами на бензин.

“До кінця літа ми прийдемо до того, що дизпаливо і бензин в ціні будуть на одному рівні через підвищення акцизу в квітні”, – говорить Леонід Косьянчук.

Бензин значно виросте в ціні в другій половині року, прогнозує співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. Причиною подорожчання залишиться збільшення цін на нафтопродукти в Європі і коливання курсу гривні.
“Три фактори: зростання цін на нафту, падіння нацвалюти і підвищення акцизу будуть негативно впливати на вартість бензину і далі. Великі мережі заправок вже зрозуміли ціни. Ймовірно, протягом місяця будуть дорожчати бензин і дизпаливо, але незначними темпами. У другому півріччі ціни виростуть ще більше і можуть досягти неприємної позначки в 30 гривень за літр А-95, дизельного палива трохи дешевше”, – прогнозує Марунич.


Не пропустіть