Скільки буде коштувати проїзд платною дорогою в Україні

Україна незабаром теж зможе похизуватися платною дорогою, як це є в більшості країн Європи. Відомо, що кошторис уже складений, а це означає, що пора підшукувати інвесторів.

Радник голови державного агентства автомобільних доріг України Олександр Кава наголосив на тому, що на міжнародній трасі Е-95 автівки годинами простоюють в пробках. Він зазначив, що розширити дорогу не вдасться, але є варіант, який допоможе вирішити проблему руху.

На його думку, потрібно побудувати платну дорогу. Її будівництво покладуть на інвесторів. Принаймні, так зазначають в “Укравтодорі”. І все було б нічого, але нова платна дорога може сполучати поки лише Київ і Білу Церкву.

Максимальна швидкість там буде складати 130 або 140 км/год. Середня вартість разового проїзду становить 9 євроцентів за км, тобто в разі дороги Київ – Біла Церква це буде сума близько 4,5 євро, – розповідає Кава.
50 кілометрів дороги обійдуться в 300 мільйонів доларів. Причому, інвестор цілком може стягувати плату за проїзд аж протягом 25 років. Після цього терміну дорога стане державною, а отже – безкоштовною.
Зауважимо, що перша в Україні платна дорога з’явиться лише через кілька років. І то лише тоді, коли на це дасть добро Верховна Рада.

Джерело maximum.fm

Не пропустіть